tiistai 3. tammikuuta 2012

Katse koipiin, osa 2 – Rakasta kenkiäsi

Toinen osa suurta kenkäpostausta tuleepi tässä. Aiemmin mainitsemani lukijan toiveeseen kuului myös neuvoja siitä, miten korkokengillä kävellään. Tämän lisäksi puhun hiukan – okei, aika paljon – kenkien huollosta, koska kenkiä pitää toki rakastaa ja hoivata.

Kenkien huollon kolme kultaista käskyä

1. käsky: Puhdista. Etenkin aitoa nahkaa olevat kengät pitäisi pyyhkiä kostealla paperilla aina, kun niissä on näkyvää likaa (esimerkiksi kuraroiskeita, vettä tai hiekkaa) – eikä tästä ole haittaa tekonahkaisillekaan kengille. Puhdistaminen pidentää kengän käyttöikää ja pitää ne siistimmän näköisinä. Kenkien putsaus on todella vaivaton keino saada kengät näyttämään huomattavasti paremmilta! Hyvä vippaskonsti vanhojen kenkien uuteen kiiltoon on Boston Quick Shine, jota saa ostaa kenkäkaupoista (esim. DinSko:sta olen löytänyt).

2. käsky: Suojaa. Etenkin aitonahkaiset ja kankaalla päällystetyt kengät kannattaa suojata hyvin. Minun kokemukseni mukaan paras aine tähän hommaan on WOLY Wet Blocker –suihke. Sitä saa ostaa useimmista kenkäkaupoista. Kävelin kerran kaatosateessa valkeissa Minna Parikan nahka-avokkaissa, kauhuissani siitä, mitä sade niille tekisi – mutta hämmästyksekseni pisarat vain kimmelsivät kenkieni pinnalla imeytymättä nahkaan lainkaan. Kotona pyyhkäisin hiekanjyvät kengistäni, ja ne olivat sen näköiset, kuin eivät olisi vettä nähneetkään! Sanomattakin selvää, että olen käsitellyt kyseiset kengät tuolla WOLYlla. Anteeksi että kuulostan ostosTVltä, mutta tökötti todella toimii. :DD

Ennen kuin alat suihkuttaa suojausta kenkiisi, on tärkeää, että ne ovat puhtaat ja kuivat (1. käsky ei ole ensimmäisenä sattumalta). Suihkuta kengät ulkona tai parvekkeella noin 20 cm etäisyydeltä ja pidätä henkeäsi – aine haisee pahalle. Anna kenkien kuivua parvekkeella 30 minuuttia, ja suihkuta kengät uudestaan, ja anna taas kuivua puoli tuntia. Tämän jälkeen kengät ovat valmiit käyttöön! Huomioi kuitenkin, että suoja-aine kuluu aikaa myöten pois, ja sitä on suihkutettava aika-ajoin lisää. Olen itse tehnyt uusintakäsittelyt vain yhdellä suihkutuskerralla, mutta tuskin kahteen kertaan suihkuttamisesta haittaakaan on.

Kenkien suojaukseen kuuluu myös säännölliset suutarikäynnit. Vaihdata kuluneet korkolaput uusiin, ennen kuin korko ehtii vaurioitua. Hyvin ohuille koroille kannattaa pyytää metallisia lappuja, jotka kestävät todella paljon kauemmin, kuin muoviset. Aitoa nahkaa olevat kengänpohjat kuluvat käytössä, ja niinpä niihin kannattaa laitattaa suutarissa kumipohjat, jotka suojaavat kenkää, estävät kengän pohjan liukumista ja pidentävät luonnollisesti kengän käyttöikää. Taitava suutari osaa laittaa kumipohjan niin, ettei se vaikuta kengän ulkonäköön juuri mitenkään. Voin suositella erillistä kumipohjaa myös talvikenkiin – se todella auttaa pysymään pystyssä liukkailla keleillä. Jos olet erityisen onnettomuusaltis, kannattaa talvikenkiin laittaa myös kumiset korkolaput.

Minun kenkienhuoltoarsenaalini: kosteuttava kenkävaha, suojaava suihke ja pikakiiltoa.

3. käsky: Kosteuta. Suihkutettavat suojasuihkeet saattavat aikaa myöten kuivattaa etenkin aitonahkaisia kenkiä. Siksi kengät kannattaa silloin tällöin käsitellä kosteuttavalla, läpinäkyvällä kenkävahalla. Jos kyseessä on mustat kengät, kirkastaa musta vaha luonnollisesti kengän väriä. Aitonahkaiset kengät tulisi kosteuttaa vähintään kerran vuodessa. Kun laitat kenkäsi varastoon (esimerkiksi kesäkengät talven ajaksi tai toisinpäin), laita niihin ohut kerros kenkävahaa. Vaha imeytyy lepokuukausien aikana rauhassa nahkaan kosteuttaen sitä ja pitäen sen pehmeänä ja kimmoisana. Luonnollisesti myös vaha pitää lisätä puhtaan ja kuivan kengän pinnalle, eli tästä päästään taas takaisin 1. käskyyn. ;)

Muutenkin kenkien säilytykseen kannattaa kiinnittää huomiota. Säilytä kengät omassa laatikossaan käärittynä suojaavaan silkkipaperiin. Monien kenkien mukana on laatikossa valmiina tätä paperia, ja sitä ei kannata heittää pois. Jos et käytä kenkiä pitkään aikaan, tunge niiden sisään sanomalehteä tms. pitämään yllä kenkien muotoa.

Laatikossa kenkien koti.

Näitä kolmea yksinkertaista ohjetta noudattamalla kengät kestävät kauemmin, näyttävät paremmilta ja ovat mukavammat jalassa. :)

Mistä pääsemmekin mukavasti seuraavaan aiheeseen…

Koroilla kipsuttelun jalo taito

Olen lukenut eräästä kirjasta, että kenkien sisäänajaminen olisi pelkkä myytti; tästä rohkenen olla eri mieltä. Etenkin aidot nahkakengät mukautuvat käyttäjänsä jalkaan. Sovittaessasi kenkää kiinnitä huomiota sen istuvuuteen ja mukavuuteen. Jos kenkä puristaa hillittömästi, se ei siitä muutu, vaikka olisi aitoa nahkaa. Jos kenkä sen sijaan tuntuu vain hiukan napakalta (huom, ei tuskallisella tavalla), se mukautuu kyllä. Näistä asioista kannattaa aina kysyä myyjän mielipidettä, sillä hän tuntee kengän parhaiten. Jotkut kengät hiertävät aluksi esim. kantapäästä. Olen itse laastaroinut kantapäät jo etukäteen sisäänajaessani kenkiä, ja yhden päivän ahkeran käytön jälkeen ne ovatkin lakanneet hiertämästä.

Suurimmalla osalla ihmisistä toinen jalka on hiukan isompi, kuin toinen. Tällöin kengät tulee luonnollisesti valita isomman jalan koon mukaan, ja tarpeen vaatiessa laittaa toiseen kenkään koko- tai puolipohjallinen.

Mukavuutta lisäävät myös erilaiset silikonityynyt, joita saa esimerkiksi päkiän alle (pehmentävät askelta ja estävät jalkaa liukumasta eteen) ja kantapään kohdalle (estävät kenkää putoamasta pois jalasta, jos sinulla on pienet kantapäät).

Kun olet löytänyt ne täydellisesti sopivat kengät, on kenkien oikeanlainen huolto ensimmäinen osa niillä kävelyn taitoa. Ehjillä korkolapuilla kävellessä ei tarvitse murehtia koron vaurioitumista eikä liukastelemista. Myös tarpeen mukaan lisätty kumipohja estää jalkojen lipsahtelua ja lisää itsevarmuutta.

Seuraavana tulee uskallus. Uskalla kokeilla korkeampiakin korkoja. Et ikinä opi kävelemään koroilla, jos et ikinä yritä! Jos siirtyminen matalista korkeisiin korkoihin hirvittää, sen voi tehdä asteittain. Osta ensin matalat korot, sitten vähän korkeammat, ja lopuksi hanki ne ihanat, huikeat korot, joista aiemmin uskalsit vain unelmoida. Korkokengillä kävelyn voi oppia pikkuhiljaa, tai kertarytäkällä; minä aloitin suoraan 10 sentin koroista, ja opin kävelemään niillä puolessa päivässä (joskin päivän ensimmäinen puolisko oli aika epävarmaa menoa). Harjoitus tekee mestarin.

Opettele kuitenkin tuntemaan rajasi. Jos huomaat, että jo kaupassa tietynkorkoiset korot sattuvat jalkaasi, älä osta niitä. Olen itse huomannut, että 10 cm on ehdoton yläraja korolle, jolla voin vielä kävellä mukavasti.

Erityisen tärkeää on rentous. Korkokengillä kävelyn tulisi näyttää sulavalta ja luontevalta; jos jännität jalkojasi hirveästi, päädyt vain tepsuttamaan jäykkänä tai polvet koukussa. Jos huomaat olevasi jännittynyt, pyri rentouttamaan itsesi tietoisesti.

Korkoihin kannattaa koettaa suhtautua, kuin mihin tahansa muuhunkin kenkään. Astu normaalisti ja rennosti kantapää edellä. Pidä jalkateräsi suorassa (älä käännä sisään tai ulospäin). Astu suoraan koron päälle; olen nähnyt aivan linttaan tallattuja korkoja, ja se ei ole kaunis näky.

Korkokengät korjaavat automaattisesti ryhtiä, mutta jos olet normaalisti hyvin huonoryhtinen, kiinnitä huomiota selän suorassa pitämiseen. Älä harpo liian isoja askelia. Ojenna jalka askelten välillä kokonaan; monet naiset kävelevät koroilla polvet koukussa. Jos haluat, voit asettaa ensimmäisen jalan hiukan toisen eteen, lievempänä versiona mallien siksakkaamiskävelystä. Älä missään nimessä astele liikaa ristiin, sillä se näyttäisi arkielämässä hullunkuriselta.

Eli siis, tiivistettynä: Valitse omaan jalkaasi sopivat kengät. Huolehdi niiden kunnossapidosta. Uskalla yrittää uutta. Harjoittele tarpeen vaatiessa. Ole rento, ryhdikäs ja itsevarma. :)

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua tämän jutun toivojalle! Jos jäi kysyttävää, kysy pois, vastaan mieluusti. :3 ♥

7 kommenttia:

  1. En ole lukenut mitään näin opettavaista pitkään aikaan, kiitos *__*

    VastaaPoista
  2. Anonyymi: Ole hyvä, kiva kun tykkäsit! Tosin vaikuttaneeko asiaan sekin, että nyt ollaan joululomalla, eikä koulukirjoja tarvitse päntätä... ;D

    VastaaPoista
  3. Kiitos tästä(kin) postauksesta! Nyt tiedän, että uskallan (ja että minun ehdottomasti kannattaa) pyytää lisää tiettyyn osa-alueeseen keskittyviä postauksia. Varsinkin, kun tulee näin opettavaista ja asiantuntevaa tekstiä :D Kiitos, kiitos, kiitos! <3

    VastaaPoista
  4. Anonyymi: Olepa hyvä, kiva kuulla, että tykkäsit! :D Juttutoiveita saa tietysti esittää, ja kuten aiemminkin todettua, jos vain osaamme ja pystymme niin miksipä emme niitä toteuttaisi. :) Eli kiitos vain itsellesi toiveesta, se antoi minulle tekosyyn avautua kenkäasioista (kenkäfriikki täällä moi). XD

    VastaaPoista
  5. Kuinkas sitten, jos on vaikka mokkanahkaiset saappaat, niin hierotaanko niihinkin tuota kosteutusvahaa, vai pilaanko kenkäni sillä?

    VastaaPoista
  6. Anonyymi: Mokkanahkaisiin saappaisiin ei hierota vahaa, koska se kyllä tekee huonoa kengille. Suosittelen jotain mokkanahkalle soveltuvaa suojasuihketta. Kenkäkaupoista tai suutarista kannattaa kysellä nimenomaan mokkanahalle sopivaa suojausta, osaavat kyllä neuvoa sinulle sellaisen. :)

    VastaaPoista
  7. Moikka! :) ostin viikko sitten uudet tekonahka saappaat ja myös tuollaisen Boston pikakiillottajan. Sivelin sillä sienellä kenkiä toissapäivänä ja nahkaan jäi sellaisia märkiä näkyviä laikkuja sinne tänne, ne laikut on vieläkin kengissä ja jos niitä yrittää pyyhkiä pois niin lähtee samalla mustaa väriä nahasta. Onko kokemusta? Kannattaisiko vain odottaa et ne laikut lähtee ajan kuluessa ja lian alle, mutta ne pistää kyllä valossa silmään :/
    Viivi

    VastaaPoista